"S mind, amiket e szép sziget ,ételt-italt terem;
S mind, ami bor pezsegve forr ,túl messzi tengeren."

Arany János: A walesi bárdok

Nyers csokoládétorta



A blogomon sok torta található. Mind egytől egyig lisztes,cukros margarinos. Finomak és szépek, de cserében egészségtelenek is. Ez is közrejátszik abban,hogy egyre kevesebb torta készül a konyhámban annak ellenére,hogy az egyik kedvenc elfoglaltságom.
Ezért elkezdtem nyitni tortában is a jobb felé. Előző tortámban csak a csokikrém volt nyers,ez viszont teljes egészében nyers. Igaza volt az ötletadónak: Zizinek,hogy a világ legfinomabb nyers csokitortájának kiáltotta ki. Ezt családom- főleg a 4 évesem- edzőm és edzőtársaim is megerősítették.
További előnye,hogy gyorsan elkészűl és semmi extra anyag szükséglete nincs. Avokádó ma már bármelyik hiperben,vagy kisebb zöldségesnél is beszerezhető.
Hozzávalók :
"Tésztához":
10 dkg mogyoró,dió felesben (a recept mandulát ír)
10 dkg datolya (magozva)
Fél tk só
Ezeket késes aprítóban összedolgozzuk,folpackozott 8 szeletes tortaforma aljába simítjuk. Hűtőbe tesszük míg a krémmel foglalatoskodunk.
Krém:
2 érett avokádó
70g holland kakaó
50g olvasztott kókuszzsír
100g xilit (nekem keves volt a kakaó keserűsége miatt,édesítettem még)
1 kk őrőlt vanília
Csipet só
Ezeket is összeturmixoljuk. Az avokádó nem adja meg magát könnyen,de némi kitartással igazán selymes krémet kaphatunk.
A lehűtött alapra simítjuk és egy órácskára fagyasztóba tesszük.
A torta akkor nevezhető 100%-ban nyersnem,ha az alanyagok egyike sem esett át 42 foknal magasabb hőkezelésen.
Nekem elég annyi,hogy én semmilyen hőhatásnak nem tettem ki a tortát!

2 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta és igen finom lehet! Gondolom azért az előzőleg elkészített tortáid is mind nagyon finomak voltak ! Most én is találtam egy olyan torta receptet egy blogjátékra amit szerintem egyáltalán nem fogok sütőbe tenni, bár ahonnan vettem a receptet ott kicsit sütötték.(Szerintem egy keksz alapot és egy mascarpone krémes tölteléket nem kell sütni!)Szerinted?

    VálaszTörlés
  2. Hát mivel a kekszes alapok vajasak,azt kicsit elő szokták sütni. A mascarponésban,ha tojás van,akkor süsd. Ha nincs,hanem pl tejszínes,akkor nem kell.

    VálaszTörlés