"S mind, amiket e szép sziget ,ételt-italt terem;
S mind, ami bor pezsegve forr ,túl messzi tengeren."

Arany János: A walesi bárdok

Pillangós szilva torta

Halomba állnak a torta és egyéb étel receptek a gépemen. Főzök is, sütök is, de nem blogolok. Csak nagyon ritkán tudok erre fordítani időt, annyira lefoglal kislányom és a háztartás.
Most egy szülinapi tortával jelentkezem amit az ünnepelt kérésére szilvával álmodtam meg. Az alap recept nem más, mint a Pándi Meggytorta. Ez a torta mióta létezi, Én élek-halok érte.
A receptet mariam -tól vettem. Természetesen kicsit átformáltam...
Hozzávalók:
Tészta
3 tojás
17,5 dkg kristálycukor
14 dkg szilva
3 cl tej (2,8 %)
1 dl olaj
7 dkg vaj (olvasztott)
19 dkg liszt
1 csomag sütőpor
½ citrom reszelt héja és leve
2 mk fahéj
Krém
2 dl tej
8 dkg kristálycukor
10 dkg tojássárga (5 db)
7 dkg fehér csokoládé 
15 dkg mascarpone krémsajt
 -
2 dl tejszín
1 kis cs.zselatin
Szilvazselé:
36 dkg szilva
1 dl víz
1 cs vaníliás pudingpor
7 dkg kristálycukor
½ citrom reszelt héja
¼ citrom leve
1kk fahéj
Vajkrém a burkolat alá
15 dkg margarin
15dkg porcukor
Burkolat:
60 dkg burkoló massza (formix, fondant,marcipán)
Piros és kék ételfesték
Csillámpor
A tésztához a tojásokat egészben, nem szétválasztva felverjük kb dupla térfogatúra melyhez hozzáadjuk a cukrot. A szilvát a tejjel,vajjal,olajjal, citrom levével és héjával összeturmixoljuk.Az így kapott masszát a tojással, liszttel, sütőporral és fahéjjal összeforgatjuk. 3 részre osztjuk, úgy sütjük. A tojások méretétől és egyéb apró tényezőktől is függ,de Nekem 2x úgy jött össze, hogy az 1/3 tésztarész 280g volt. Tehát,ha nagyjából egyforma lapokat szeretnénk, 280g körüli tészta kerüljön egy formába. A forma aljára sütöpapírt teszünk.Én 25cm-es formával dolgoztam, így a tortám sem túl maga. 22-23cm-esbe is el lehet készíteni. A recept is azzal írja. 180fokon 15 percig sütjük, lisztezett felületre borítjuk.

Közben készülhet a krém. A tejet a krémsajttal és a cukorral felforraljuk, hozzáadjuk a fehér csokit és megvárjuk míg azzal is felforr. Ezután a sárgájákkal besűrítjük. Idő igényes, legalább 20 percig intenzíven kevergetve forraljuk. Ha kihűlt összeturmixoljuk.
A szilva zseléhez a szilvát mossuk, negyedeljük és egy lábasban a vízzel,cukorral,fahéjjal felforraljuk. Nem kell neki sok idő, kb negyed óra, ekkor a pudingot kevés vízzel kikeverve hozzáadjuk, besűrítjük. Összeturmixoljuk

A hideg tejszínhabot habbá verjük.
Ha a tészta kisült, 2-t megkenünk a szilva zselével.
A zselatint a leírás szerint elkészítjük, vagyis 4 evőkanál vízben feloldjuk és melegítjük.
Összerakjuk az alapkrémet. A fehércsokis krémhez óvatosan hozzákeverjük a tejszínhabot. A zselatint elkeverjük 1 e.k krémmel, majd kettővel és az egészet hozzáadjuk a tejszínes krémhez amivel jó alaposan összedolgozzuk.
Torta karikát teszünk az első lap köré és a szilvazselé tetejére olyan vastagon kenünk krémet, mint maga a lap. Aztán lap-zselé-krém-lap és újra krém. Ekkor még marad 1/4 krémünk amit - a torta kb 10 perc hűtőben állása után-, a keretet levéve a torta köré kenünk.
Ha megszilárdult a krém, cukorral kihabosított margarinnal vonjuk be a tortát, ugyanis a tejszínes krémet nem szereti a massza.
Másnap a masszát akkorára nyújtjuk, mint a torta magassága2x+ az átmérője. Porcukros vagy keményítős felületen dolgozzunk!
Nyújtófa segítségével borítjuk rá a tortára és elegyengetjük. Díszítés kedv és ízlés szerint.