"S mind, amiket e szép sziget ,ételt-italt terem;
S mind, ami bor pezsegve forr ,túl messzi tengeren."

Arany János: A walesi bárdok

Mákos zebratorta


Egy időben nagy kedvencünk volt ez a liszt nélküli édesség. Hetente 2x is elkészítettem. Azóta kissé elfelejtettük, de most újra előkerült a recept. Készülhet torta- vagy muffin formában is. Mindkettőből jó sül ki ;-)
 Hozzávalók:
50 dkg túró
15 dkg xilit/eritrit
1 nagy doboz (pilos) görög joghurt
4 tojás
1 dl olaj (ez az eredeti recepthez képest kevesebb, de lehet még csökkenteni)
15 dkg mák (egész vagy felesben egész és darált)
 1 citrom reszelt héja
A túrót a joghurttal, tojással összeturmixoljuk. A mák kivételével belekeverjük a többi hozzávalót. Kettévesszük a masszát és az egyikbe belekeverjük a mákot. Szilikon tortaformába adagoljuk kis merőkanállal. Egy kanál fehér közepébe egy kanál mákos massza. Annak közepébe újra fehér és így tovább míg el nem fogy mindkettő. Nem kell simítgatni, egyengetni, rázogatni. Az a jó, ha magától terül el. 160 fokos sütőben 50 percig sütjük, Szeletelés előtt hagyjuk teljesen kihűlni.

Muffin formába nem csíkozzuk. Csak egy adag fehér masszát, közepébe pedig egy adag mákosat teszünk.


Egészben sült pisztráng


Sajnos Mi magyarok nagyon kevés halat eszünk. Sokan nem szeretik, de Nekem személy szerint a beszerzéssel van a legnagyobb problémám. Nem lehet mindenhol jó minőségű halat kapni. Vagy vacak, vagy iszonyú drága, vagy olyan helyen van ahova ritkán jutok el. Pedig a családom minden tagja imádja. Sütve, párolva, főzve, rántva, kencének, bárhogy gyakorlatilag. Lehet tengeri vagy édesvízi. Nagy kedvencünk a pisztráng. Szalajka völgy ugyan híres róla, de nekünk az itthon sült a favorit. Mindig a "kék" boltban veszem frissen, nem fagyasztva. Gyorsan lesül a csontjáról :-) És bármilyen ünnep méltó étele. Tavaly pont karácsonykor is ezt sütöttem a családnak. 
Kicsit szálkás ugyan, tehát a gyerekek falatázni kell, de megéri.
Hozzávalók:
6 pisztráng
6 szelet bacon
A pisztrángot beirdaljuk, lesózzuk, egy órát állni hagyjuk.
Egy tepsibe sütőpapírt fektetünk és sorba rakjuk rajta a halakat. Minden halra terítünk egy szelet bacon szalonnát. Enélkül sem lesz száraz a húsa, inkább az íze miatt használom. 
180 fokos sütőben fedő alatt 20 percig sütöm, utána pedig a bacont levéve felső sütéssel kicsit rápirítok.

 Rizzsel, salátával, tetszés szerinti körettel tálaljuk.

Mennyei cukkini brownie

Itt az új kedvencem! Nem tudok belőle eleget készíteni.
A cukkini ne zavarjon meg senkit! Nagyítóval sem található meg benne ;-)
Egyedül a süti szaftossága lehet árulkodó,hozzáértők számára.
Hozzàvalók
30 dkg cukkini
4 tojás
3 e.k xilit/eritrit
80 g kókuszolaj
1 kk szódabikarbóna
1 kk fahéj
2 e.k kakaó
3 e.k kókuszliszt
100g étcsokoladé
A cukkinit megmossuk,meghámozzuk,belekockázzuk a turmix gépbe és a tojással összeturmixoljuk. A csokit felolvasztjuk a kókuszolajjal. Minden hozzávalót elkeverünk a cukkinivel.
Egy 20x20cm-es sütőpapíros tepsibe öntjük és 180 fokon 35 percig sütjük.

Ahogy az eredeti recept is írja, hagyjuk kihűlni, tegyük hűtőbe, mert hidegen nyeri el igazi brownie állagát!

Tortilla helyett-zabos lepény

Remek reggeli vagy vacsora ötletet hoztam ma. Kevés hozzávalóból, gyorsan elkészül, laktató és egészséges. No meg persze finom is. 
Hozzávalók:
2 tojás
2e.k zabpehely
2 ek. joghurt vagy kefír
2e.k zabliszt
Só, bors
Cseppnyi kókuszolaj a sütéshez.
Töltelék tetszés szerint:
Sonka, sajt,zöldségek, stb
Kikeverjük a hozzávalókat és 5 percig pihentetjük.
Palacsintasütőben felforrósítjuk a kókuszzsírt és elegyengetjük benne a tésztát. Ha az egyik oldala szép foltosra sült, megfordítjuk.
Még a forró serpenyőben a kör felére ráhalmozzuk a feltéteket, ráhajtjuk a másik felét és megvárjuk míg a sajt megolvad. Ekkor már kész is. Palacsintasütő-méret függő, hogy 2 vagy 3 lepény jön ki a tésztánkból.
Gyorsan kész van, bármilyen töltelékkel tálalható és semmi nem utal az ízében arra, hogy nem egy hizlaló, egészségtelen cuccot eszünk.

Sport szelet egészségesen

Akár nyers is lehetne,ha a csokoládét nem számítjuk. Így hívjuk csak sütés nélkülinek. Az avokádóból mennyei csokikrém készíthető,gondoltam egy sport szelet utánzat alapjául is szolgálhat. És nem tévedtem! Abbahagyhatatlanul finom!
Hozzávalók:
2 érett avokádó
50g kókuszolaj+1e.k.
70g xilit/eritrit
50g kakaó
50 g dió
Néhány csepp rum (vagy aroma)
100g magas százalékú étcsoki

A csokit az 1e.k kókuszzsírral összeolvasztjuk. A többi hozzávalót az avokádóval kezdve,majd mindent hozzáadva összeturmixolunk. A csoki felét belekeverjük. 20x20-as sütőpapíros tepsibe simítjuk,majd a csokoladét egyenletesen elkenjük rajta.
Hűtőben egy óra alatt megdermed és már szeletelhető is.

Hideg gyümölcsös sütemény


Beköszöntött az igazi nyár. Főzni muszáj a családnak,de a desszertekről inkább lemondunk,csak ne melegítse még a sütő is a lakást. 
Most egy olyan desszertet hoztam amihez nem kell a sütő. Nem az a remegő,kocsonyás klasszikus "gumisüti" hanem habos és krémes!
Végy egy Tupper desszert gyűrűt... Görögjoghurtot...Friss gyümölcsöt...Valódi tejszínt és némi zselatint. Tadddám! Ennyire egyszerű!
350 g barackos joghurt (barack és joghurt turmixolva,édesítve)
350 g málnás joghurt (màlna,joghurt,édesítő)
3 dl jèghideg habtejszín
24 g étkezési zselatin
Tetejére-ami az alja ;-)
20 szem meggy
1cs piros tortazselé
2,5 dl víz

A meggyet magozzuk,félbe vesszük és a tortaformában elosztjuk. A tortazselét elkeverjük vízzel,felforraljuk,3 perc után elzárjuk és,ha langyosra hűlt,a meggyre öntjük. Hütőbe tesszük .
A zselatint 80ml vízben megduzzasztjuk,felmelegítjük. 
A tejszínt habbá verjük. Joghurtot leturmixoljuk a gyümölccsel. 
A zselatin felét kivesszük. A lábasban maradt részhez keverjük a barackos joghurtot,meglangyosítjuk és a hab felét is beleforgatjuk. A meggyes rétegre öntjük.
Miután a lábasunkat elmostuk,visszatesszük bele a zselatin másik felét,felolvasztjuk,hozzákeverjük a málnás joghurtot,ha langyos elzárjuk a gázt és a hab másik felét beleforgatjuk.
Akkor öntjük az előző rétegre,ha az már nem folyik. 
Pár órára hűtőbe tesszük.
Fogyasztáskor fejre állítjuk ( a teteje lesz a tányérunk) óvatosan mozgatva levesszük a gyűrűt és szeleteljük.
Készíthető bolti,előre kevert gyümölcsjoghurtból is 

Zabos kókuszgolyó


Személyesen szerint sosem rajongtam a kókuszgolyóért,de a családom röbbi tagja szereti. Kekszet nem tartok itthon,meggyet viszont kaptam,így egy gyors,kekszmentes változatot dolgoztam ki. Észre sem vehető a különbség,azt leszámítva,hogy nem lett olyan édes. De ezen könnyen változtathat bárki ;-)
Hozzávalók:
20 dkg zabpehely
20 dkg meggy (+15 db a közepébe)
5 dkg kókuszreszelék (+3 dkg forgatni)
Rum vagy aroma
3 e.k kakaópor
Tej vagy meggylè szükség szerint

A zabpelyhet es kókuszreszeléket aprítóban ledaráltam majd hozzáadtam ameggyet,kakaót,édesítőt. Kivettem és egy tálban a folyadékkal,rummal összegyúrtam,hogy formázható masszát kapjak . Diónyi mennyiségeket kilapítottam a tenyeremben,fél meggyet rátettem,becsomagoltam a masszával és kókuszreszelékbe forgattam.

Epres mascarponés torta

Idén ünnepeltük hàzasságunk 8.évfordulóját! Ezen csodás alkalomból készítettem csodás Férjemnek ezt a lágy,selymes tortát.
Hozzávalók:
3 tojás
3dkg xilit
3dkg tönköly fehérliszt
Krém:
25dkg mascarpone
1 k.k édesítő
20dkg szamóca
1 cs (20g) zselatin
4 dl tejszín
2 cs habfixáló
Díszíteni
2 dl tejszín
25 dkg szamóca
A piskótához a tojásokat kettéválaszjuk. A sárgáját kikeverjük a xilittel és a lisztet hozzáadjuk,a habot felverjük és a sárgájás keverékbe forgatjuk. 180 fokos sütőben,szív alakú kapcsos tortaformában 10 percig sütjük, majd visszavesszük 150 fokra. Kb 20 perc innentől.
A krémhez a mascarponét kikeverjük az édesítővel. A szamócát kissé összeturmixoljuk,szűrőben lecsepegtetjük,levét felfogjuk,mert kelleni fog.
A zselatint összesen fél dl folyadékban (víz és a szamóca leve,megdusszasztjuk majd kis lángon feloldjuk. Kanalanként hozzáadjuk a szamóca pürét,majd a mascarponét.
A 6 dl tejszínt felverjük egyben,hozzáadjuk a habfixálót. Ebből 4 dl-nyit a mascarponés krémhez keverjük.
A tortalapot visszatesszük a formába,  aminek az oldalat folpackkal körbe béleljük. Szamócàk vágott felével kifelé "odaragasztjuk" a forma oldalához körben. A krémbet beleöntjük,elsimítjuk,figyelve arra,hogy a szamócák közét is kitöltse. Tetejét eperrel és tejszínhabbal díszítjük.
Hűtőbe tesszük fél napra.

Brokkolis-csirkés rakottas


Brokkoki télen-nyáron, sütve-főzve mindig jöhet. Készülhet belőle leves,saláta,főétel,köret,szinte bármi. (Talán desszert nem 😐)
Csodálatos zöld növény, sok jó tulajdonsággal.
Most egy laktató,kalória szegény föételt hoztam belőle!
Hozzávalók:
2 db 0.5kg-os brokkoli
2 db csirkemell
Só,bors
1 nagy tejföl
2 tojás
20 dkg reszelt sajt
Kókuszzsír a jénai kikenéséhez
A brokkolit mosva,rózsákra szedve 5 percig főztem,leszűrtem. A csirkemellet felszeletelten,kicsit megklopfoltam,sóztam,borsoztam. A tejfölt a tojással és sóval kikevertem. Ezután csak a rétegezés maradt. Brokkoli-tejföl-csirkemell-brokkoli-tejföl. 180 fokon sütöttem kb fél órát fólia alatt,ráreszeltem a sajtot és fólia nélkül még 15 percet.
Ha kihűl,szépen szeletelhető,egyben marad.

Cukkinis gofri-diétás


Nagyon finom gofrit készítettem a minap. Néhány napos pihenésre indultunk,de volt egy cukkínim a hűtőben. Tudtam,hogy nem bírja ki míg hazaérünk,de nem szerettem volna,hogy kárba vesszen. Lett belőle cukkini szendvics,csak most serpenyőben sütve, és ez a csodás gofri. Senki nem mondja meg róla,hogy cukkini és túró van benne. Ízében és állagában is teljesen olyan,mint a cukros-lisztes kalória bomba,csak sokkal egészségesebb. 
Hozzávalók :
100g cukkini
125g túró
2 tojás
100g tönköly fehér liszt
50g zabliszt
150 ml tej
1 citrom reszelt héja
Édesítő ízlés szerint
Néhány csipet fahéj
A cukkinit picit lesózva állni hagytam és s nagyja levét kinyomkodtam. Először a tojással,majd a túróval kevertem ki. Felváltva adtam hozzá a liszteket,tejet,végen a citromot,édesítőt,fahéjat is elkevertem benne. 15 percet hagytam állni.
Forró gofri sütőben kisütöttem. 9 db vastag gofri lett. Porrá őrölt xilittel,cukormentes lekvárral tálaltam.

Fűszeres wokos csirke


Ha nincs sok idő főzni és valami finom, laktató, de nem nehéz ételre vágyunk, akkor ez egy remek választás. A csirke pácolási ideje kb 10perc, addig megpucolom és összevágom a zöldségeket. Innentől számítva 10 percen belül a tányéron az ebéd...vagy vacsora...

Hozzávalók:
2 csirkemell
5 szem répa
3 nagy fej hagyma
4 gerezd fokhagyma
Só, bors, borsikafű, tárkony
1 e.k olaj a pácoláshoz
1 k.k kókuszzsír

A csirkemellet tetszés szerinti falat kockákra vagy csíkokra vágjuk, Hozzáadjuk a a fűszereket és az olajat és jó alaposan összekeverjük. Lefedve pihentetjük. (ilyenkor már nem kell hűtőbe tenni)
A hagymát meghámozzuk, félbe, majd a felet még 4 db-ba vágjuk.A répát pucolva, mostva felszeleteljük. Fokhagymát megpucoljuk, 4-be vágjuk.
A wokot felforrósítjuk a kókuszzsírral, hozzáadjuk a répát, majd a húst és a hagymákat. Sózzuk, borsozzuk és addig pirítjuk nagy lángon kevergetve vagy "dobálva", míg a hús kifehéredik. Ekkor hozzáadunk 0,5 dl vizet és tovább keverjük, míg a víz mind elpárolog. Ekkor kész is. Jöhet a tányés és jó étvágyat :-)

Nyers áfonyás-szamócás torta

Beszippantottak a nyers desszertek. Próbálkozom próbálkozom.... Ez egy saját találmány,a megszokott datolyás alappal,de most földimogyoró krémmel.
Hozzávalók
Tèszta:
10 dkg dió/mogyoró
10 dkg datolya (friss vagy áztatott )
2 dkg napraforgó (sós)
Krém :
20 dkg sótlan földimogyoró (áztatott)
80g  kókuszzsír
70 g méz
1 k.k őrőlt vanília 
1 citrom leve
12-12 dkg áfonya és szamóca
A datolyát,ha friss,nem kell áztatni. Ha aszalt, minimum egy órára vízbe tesszük.
A mogyorót legalább 4 órán keresztül áztatjuk
Az alap hozzávalóit aprítóban jól összedolgozzunk,kapcsos tortaforma aljába nyomkodjuk.
Az áztatott mogyorót addig dolgozzuk az aprítóban míg krémes állagú lesz. Ez kb 15 perc. Ha a gépünk feldobálná,néhány csepp vizet,majd a kókuszzsírt is adjuk hozzà. Ha elérte a megfelelő állagot,mehet bele a citrom leve,vanília,méz és ezt is összedolgozzuk a géppel.  Kettévesszük,felét az áfonyával összeaprítjuk,rásimítjuk a mogyorós alapra és fagyasztóba tesszük fél órára. Eközben a krém másik felét visszarakjuk a gépbe,és az eperrel pürésítjük A torta tetejére simítjuk.
Érdemes visszatenni egy órára a fagyasztóba vagy néhany órát a hűtőben pihentetni mielőtt felvágjuk.

Cukkíni spagetti fokhagymás paradicsomszósszal

Vegán,mindenmentes tészta alternativát próbáltam ki. Aki szereti a cukkínit,az ne fogja vissza magát! Kèszítse el! ;-) Nem kell hozzá nagy konyhatündéri affinitás.
Hozzávalók :(2 személyre)
2 kb 25 dkg-os cukkíni 
1 kk kókuszzsír 
Mártás:
1 k.k kókuszzsír 
1 kis fej hagyma
6 gerezd fokhagyma
1 paradicsom
2dl házi paradicsomlé
Só,bors,oregánó,bazsalikom
A cukkínit tökgyalunk gyalultam le ilyen szép hosszú csíkokra. Kiskanál kókuszzsíron kissé megpirítottam. Oregánót,bazsalikomot forgattam hozzá miután a tűzről levettem.
A mártáshoz kókuszzsíron üvegesre pároltam a finomra vágott hagymát,rádobtam a zúzott fokhagymát,addig kevergettem míg a fokhagyma intenzíven illatozni kezdett. Mindezt kis lángon. A megmosott,kockára vágott paradicsomot ekkor adtam hozzá. Puhàra pároltam,felöntöttem a paradicsomlével,füszereztem és néhány percig főztem. 
Akinek belefér,szórhat parmezánt a tetejére tálaláskor. Mi úgy ettük.



Rákóczi túrós "R" verzió

"R",mint reform...egészségesebb... Ez általában fehér liszt és finomított cukor menteset jelent a blogomon. Van hogy liszt és bármilyen édesítő mentes. Van hogy ch csökkentett... Van,hogy nyers,vegán,stb... Bármit kipróbálok ami a szerveztenek jobb lehet,mint a hagyományos étkezés. Persze nem mindenkinek jön be minden. Ki-ki szemezgessen a számára megfelelő receptek közül. Nem vagyok szakember sem dietetikus! Csak egy Feleség,egy Anya aki a legjobbat akarja a család asztalára tenni és aki a sport mellett igyekszik egészségesen táplálkozni.
Ezennel egy "R" rákóczi túrós,tökéletesre fejlesztett receptjét osztom meg Veletek! Vigyázat! Gyorsan fogy és nem lehet abbahagyni! Általában kis családomnak 20x20-as tepsiben sütök,mert elég annyi,de ebből nem! Ebből kell a nagy tepsi!

Hozzávalók (25x35-ös tepsi):
10dkg darált kókusz
10 dkg darált zabpehely
10 dkg darált zabkorpa (zabbal helyettesíthető akár részben v egészben)
8 dkg xilit/eritrit
1 cs sütőpor vagy 1kk szódabikarbóna
8 dkg kókuszzsír
2 tojás
1 e.k tejföl
Túrós rész
75 dkg túró
1e.k folyékony édesítő
1 nagy citrom héja
4 tojás sárgája
Kenni:
1 bébiételes üvegnyi sárgabarack lekvár
Hab:
4 tojásfehérje
2 dkg xilit / eritrit
2 e.k lekvár
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és sütőpapíron kinyújtjuk, kézzel itt ott rásegítve, igazítva.
A túrós rész hozzávalóit összeturmixoljuk és a tésztára simítjuk. 180 fokos sütőben kb 25 percig sütjük. Látni fogjuk, ha a túró megsült. Az utolsó 5 percben felverjük a tojáshabot, végén hozzáadva a "cukrot" és a lekvárt. A tepsit kivesszük, a túróra kenjük a lekvárt majd a habot vagy csillagcsöves zsákból rányomjuk, vagy egyszerűen rákenjük. Nálam mindkét verzió készült már.
5 percig 180 fokon, majd 150 fokon kb negyed óráig sütjük. A habot ha kisse megnyomkojduk, nem ragad és rugalmas. Ekkor kész. Sütőben hagyjuk kihűlni.
(Második adag,hab csak rákenve)

Jegeskávé torta


Nővérem 40.szülinapjára készítettem ezt az extrán krémes tortát. Ízében kissé kesernyés,nagyon kávés és a tejszínes. Na meg hűs,mint a jegeskávé.
Kávé rajongóknak kötelező!!!
Tesóm szerint nagyon eltaláltam, soha ilyen finomat nem evett és, ha megkérdeztem volna, hogy milyen tortát szeretne (meglepetés volt, miért kérdeztem volna ;-)))), akkor sem tudott volna jobbat kérni. Örülök, hogy sikerült örömet okozni!
Hozzávalók:
Piskótához
5 tojás
10 g nescafé
20 g kakaó
20 g tönköly(fehér)liszt
70 g xilit/eritrit
Krémhez:
2 cs karamell puding
6 dl tej (vagy ebból 1-2 dl kv is lehet)
5 dl tejszín (ennek az 1/5 része díszítésnek)
1 cs zselatinfix
1 e.k édesítő
2 e.k kakaó
2 e.k nescafé
Tetejére
80 ml tejszín
80 g étcsokoládé

A tejszíneket fagyasztóba tesszük!
A sütőt 160 fokra előmelegítjük.
  A szoba-hőmérsékletű tojások fehérjét felverjük, a végén hozzáadva 3dkg "cukrot". A sárgáját kihabosítjuk a maradék "cukorral", hozzáadjuk a kv-t, egy e.k habot, a lisztet és a kakaót. Simára keverjük. Ha kész, kanalanként spatulával beleforgatjuk a habot is. Kis méretű, sütőpapíros tortaformába 160 fokon sütjük, tűpróbáig, kb 30-40 percig. Ha kihűlt, 4 lapba tudjuk vágni, olyan szép magas lesz.
A krémhez folytonos kevergetés mellett a pudingot felfőzzük, édesítjük, kihűtjük. A tejszínt habbá verjük, miközben fokozatosan szórjuk bele a zselatint. A kihűlt pudinghoz keverjük a 4/5 részét. Elfelezzük a krémet. az egyik feléből kiveszünk két kanállal egy kis tálkába és elkeverjük benne a kakaót meg a kávét, majd ezt visszakeverjük abba a részbe, amiből kivettük. 
Tortatálra helyezzük a tortakarikát(én folpackkal is kibélelem, hogy ne vegye át a fémes ízt a krém) és összeállítjuk a tortát:
Lap-világos krém fele-lap-sötét krém fele-lap-világos krém-lap és az utolsó adag sötét krémet a tetejére kenjük. A torta oldalára már nem kell hagyni belőle. 
Kb 1 órára fagyasztóba tesszük.
A tejszínt felmelegítjük, elzárjuk, beleszórjuk a felbarabolt csokit és egyneműre keverjük. A tortát a fagyasztóból kivéve leöntjük a csokival. Mindig a szélén kezdjük, ha ilyen folyós bevonatot szeretnénk, ha körben megvan, akkor a torta közepére öntjük és szétkenjük. Itt még egy óra fagyasztóban csücsülés következett. A tortának :-)))))
Tetejét tejszínhabbal, cukorgyönggyel (kakukktojás!!) díszítettem!
Amennyiben nem jeges tortát készítünk és egy nagyon lágy, krémes tortát szeretnénk, így pont jó!
Ha egy masszívabb, nem fagyasztott stabil torta kell, vagy egy dl tejszínnel kevesebbet használjunk, vagy 1,5 csomag zselatinfixet.

Tejszínes csokoládétorta liszt és cukor nèlkül


A blogomon már megtalálható egyik kedvenc edzőm tortája. Most a másik kedves edzőm szülinapja is eljött. Mivel óra után köszöntöttük meg, fontos volt, hogy a torta minél egészségesebb legyen. Gabi csokirajongó, így az íz nem volt kérdéses.
Hozzávalók:
Piskóta:
5 tojás
2 dkg darált kókuszreszelék
3 dkg kakaópor
5 dkg xilit/eritrit
Krém:
6 dl tej
2 cs ét pudingpor
1 e.k édesítő
3 dl tejszín(30%)
1 cs zselatinfix
Ganache:
60 ml tejszín
60 g 45 %-os étcsokoládé
A tészta hozzávalóiból piskótát készítünk. A szoba-hőmérsékletű tojást szétválasztva a fehérjét laza habbá, majd 2 dkg eritrit/xilit hozzáadásával kemény habbá verjük. A sárgáját kihabosítjuk a maradék xilit/eritrittel, hozzáadjuk a kókuszt, elkeverjük, beleforgatunk egy nagy kanál habot, majd a kakaót is. Ezután óvatos üzemmódra váltva, az összes habot beleforgatjuk. 
10 szeletes kapcsos tortaformát kinyitva sütőpapírra állítottam , körbe ráhajtottam a papírt és így öntöttem bele a piskótát. 180 fokra előmelegített sütőben 10 percig, majd 150 fokon 20 percig sütöttem. 3 lapra vágtam.
A krémhez közben a pudingot kikevertem 2 dl tejjel, majd hozzáadtam a többit is és folyamatosan keverve sűrűre főztem, a végén pedig hozzáadtam az édesítőt. 
A tejszínt habbá vertem. Közben lassan a zselatinfixet is beleszórtam. A kihűlt pudingoz óvatosan hozzáforgattam a habot. Kb mikor a hab fele volt még csak benne, megkentem vele az első, tortakarikába visszatett lapot. Ezután hozzáadtam a maradék habot. Második lapot ráhelyezve ismét kentem, majd harmadik lap és újra kentem, a krémből kb 5 evőkanállal hagytam és sima csöves habzsákba töltötte.
A tortát néhány órára hűtőbe tettem.
A ganache-hoz a tejszínt felmelegítettem és az aprított csokit hozzáadva simára kevertem. Mikor langyosra hűlt, a behűtött tortára kentem, Ehhez az oldalán lefolyó csokoládé bevonáshoz először a szélén körbe kell csorgatni a ganachet, kicsit segítve, hogy leszaladjon az oldalán, majd utána szétkenni a maradékot a torta tetején, Fent még tudunk korrigálni, ha gyorsan köt a csoki, felforrósított fém spatulával vagy késsel. Viszont az oldalán ekkor már nem tudjuk lecsorgatni, ezért fontos a sorrend!
Tetejére buborék fóliával készült lapokat és csoki szalagokat készítettem.

"Megosztva a Szénhidrát mentes ételek tárháza és minden ami egészséges facebook csoportban is" (https://www.facebook.com/groups/482203331887150/)

Kókuszkocka liszt nélkül


Férjem imádja ezt a süteményt. Én sem vetem meg,de a hozzávalók miatt rég nem készítettem. Most elkészítettem egy egészséges változatot amiben semmilyen liszt nincs. Persze a cukrot is lecseréltem. Bátran falatozhatunk belőle :-)
Hozzávalók:
4 tojás
5dkg darált kókuszreszelék
4 dkg xilit/eritrit (felesben használom)
A mázhoz:
3dkg kókuszolaj
3 dkg kakaó
3dkg xilit/eritrit
Kb 1 dl víz
Forgatáshoz 10 dkg kókuszreszelék
A tojást kettéválasztjuk. Fontos,hogy szoba-hőmérsékletű legyen,mert úgy szebb habunk lesz. A sárgáját 2 dkg xilit/eritrittel kihabosítjuk.
A fehérjéből laza habot verünk,hozzáadjuk a maradék 3 dkg cukor helyettesítőt és keményre verjük. A sárgájához adjuk a kókuszt és egy e.k habot. Elkeverjük majd a maradék habot is hozzáforgatjuk óvatosan.
Sütőpapíros (20x20-as) tepsiben 180 fokon 10,azután 160 fokon 20 percig sütjük.
20 kockára vágjuk.
A máz hozzávalóit összemelegítjük. A kockákat megfürdetjük benne,majd a kókuszban meghempergetjük.

Megosztva a Szénhidrát mentes ételek tárháza és minden ami egészséges facebook csoportban is" (https://www.facebook.com/groups/482203331887150/

Fantás túrós liszt,cukor és margarin nélkül


Azt hiszem túlzás nélkül állíthatom,hogy ezt a süteményt mindenki szereti. Az eredeti verzióban rengeteg margarin van,ami nem túl szimpatikus. Most kidolgoztam az eredetivel ízben teljesen megegyező változatot ami ráadásképp fehérjében gazdag.
Hozzávalók :
Tészta :
60g zabkorpa
50g zabliszt
30g csokis protein
20g kakaópor
1 kk szódabikarbóna
50g xilit
200g görög joghurt
2 tojás
25g olvasztott kókuszzsír
Túrós rész:
500g túró
200g görög joghurt
2 tojás
1 citrom héja
1 e.k folyékony édesítő
15g vaníliás fehérje (vagy natúr tejsavó)
Narancs zselé:
8dl 100%-os narancslé
2 cs vaníliás puding
Édesítő ízlés szerint
A tészta hozzávalóit összekeverjük és normál méretű,sütőpapíros tepsibe öntjük. 180 fokon 10 perc alatt elősütjük.
A krém hozzávalóit összeturmixoljuk és a tésztán elkenjük. 30 percig sütjük még. Kivesszük a sütőből és hagyjuk kihűlni.
Közben a pudingport kikeverjük 2 dl narancslével,majd a többit is hozzáadjuk és készre főzzük. Végig kevergetjük. (Aki édesszájúbb,most adjon hozzá édesítőt.) Langyosra hűtjük és mikor már kezd kocsonyásodni,szétterítjük a kihűlt süteményen.
Hűtőben pihentetjük legalább egy órát.


Egy tészta-három féle tekercs

A zab és a túró jó barátunk. Ha egy recept mindkettőt tartalmazza,az csak jó lehet. Rostban és fehérjében gazdag. Laktató és egészséges. Jó esetben finom is ;-). Az itt látható tekercsekre mindez jellemző! Próbáljátok ki!
Két adagot készítettem. Előszőr a kakaósat. Nagyon ízlett az egész családnak így más ízesítéssel is gyorsan készítettem egy adagot. Az utóbbit 2 felé osztottam. Fele pizzás,fele szilvalekváros lett.
Hozzávalók alap tészta:
25 dkg túró
16 dkg zabliszt
5 dkg búzasikér
40 g kókuszzsír
1 k.k sütőpor
Csipet só
0.5 dl víz
Kenéshez:
1 tojássárgája
1 k.k tejföl
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Két részre osztjuk,kör alakúra nyújtjuk és megkenjük/megszórjuk a töltelékkel.
Pizzásnál: (fél adag tésztához való)
2 e.k tejfől
2 e.k fűszeres paradicsom szósz
Ízlés szerint sajt
Pizza szeletelővel negyedeljük, majd harmadoljuk, így 12 cikk lesz. Kívülről indulva feltekerjük.
Kakóshoz: (egész adag tésztához)
2 dkg kókuszolaj
4dkg kakaó
7 dkg xilit
Felolvasztjuk a kókuszzsírt és elkeverjük a többi hozzávalóval, majd a kör alakúra nyújtott tésztára kenjük. Úgy, szeleteljük,tekerjük, mint az előzőt.
Szilvalakváros:
Házi cukormentes szilvalekvár
1 k.k útifű maghéj
Lekvárral megkenjük a tésztát és megszórjuk a maghéjjal vagy eleve kikeverjük a lekvárt és az útifű maghéjat. Persze erre csak akkor van szükség, ha nem elég sűrű a lekvárunk.



Nyers csokoládétorta



A blogomon sok torta található. Mind egytől egyig lisztes,cukros margarinos. Finomak és szépek, de cserében egészségtelenek is. Ez is közrejátszik abban,hogy egyre kevesebb torta készül a konyhámban annak ellenére,hogy az egyik kedvenc elfoglaltságom.
Ezért elkezdtem nyitni tortában is a jobb felé. Előző tortámban csak a csokikrém volt nyers,ez viszont teljes egészében nyers. Igaza volt az ötletadónak: Zizinek,hogy a világ legfinomabb nyers csokitortájának kiáltotta ki. Ezt családom- főleg a 4 évesem- edzőm és edzőtársaim is megerősítették.
További előnye,hogy gyorsan elkészűl és semmi extra anyag szükséglete nincs. Avokádó ma már bármelyik hiperben,vagy kisebb zöldségesnél is beszerezhető.
Hozzávalók :
"Tésztához":
10 dkg mogyoró,dió felesben (a recept mandulát ír)
10 dkg datolya (magozva)
Fél tk só
Ezeket késes aprítóban összedolgozzuk,folpackozott 8 szeletes tortaforma aljába simítjuk. Hűtőbe tesszük míg a krémmel foglalatoskodunk.
Krém:
2 érett avokádó
70g holland kakaó
50g olvasztott kókuszzsír
100g xilit (nekem keves volt a kakaó keserűsége miatt,édesítettem még)
1 kk őrőlt vanília
Csipet só
Ezeket is összeturmixoljuk. Az avokádó nem adja meg magát könnyen,de némi kitartással igazán selymes krémet kaphatunk.
A lehűtött alapra simítjuk és egy órácskára fagyasztóba tesszük.
A torta akkor nevezhető 100%-ban nyersnem,ha az alanyagok egyike sem esett át 42 foknal magasabb hőkezelésen.
Nekem elég annyi,hogy én semmilyen hőhatásnak nem tettem ki a tortát!

Fánk fánk fánk - diétás túrófánk

Mi másról is szólhatna ez az időszak,mint a farsangról,s ezzel együtt a fánkokról...? Újabb fánknak adtam életet én is a konyhámban. Ezúttal sütőben sült túrófánk,amely elég jó tápérték adatokkal rendelkezik,számomra jó alternatíva bűnös farsangi fánk helyett.
Hozzávalók:
250g túró
2 tojás
1 dl víz
50g tejföl
60g xilit
1 citrom reszelt héja
50g Zero 6 liszt
25g kókuszliszt
25g nyílgyökérliszt
Túrót,tojást,xilitet,tejfölt,citrom héjat és a víz felét összeturmixoljuk. (Hagyhatjuk rögösre is,ha úgy szeretjük)
Hozzákeverjük a liszteket. 10 percig állni hagyjuk majd,ha kell,még hígítjuk. Az állaga olyan legyen ami nem folyik szét,de a tepsire téve azért kissé lelapul. Kb 16 -18 kerek halmot rakunk belőle.Egy fagyis kanál végével minden darabba nyomunk egy mélyedést. Sütőpapíros tepsin,180 fokra előmelegített sütőben,légkeverésen 40 perc alatt megsütjük. Ellenőrizzük! Nem minden sütő egyforma.

Alap ötlet  Diától származik,aki lelkesen gyártja a kipróbálni való diétás ételeket! :-)

Farsangi fánk egészséges verzióban

Ha az ember lánya elhatározta,hogy egészségesebben fog étkezni,ez alól a farsangi időszak sem kivétel. Én is mindent megteszek,hogy az eredetire ízben és állagban legjobban hasonlító,de jobb tápértékű,kevésbé hízlaló alternatívát találjak. Családom rendkívül nyitott minden ilyen próbálkozásomra,ez a fánk pedig különösen ízlett mindenkinek.
Amitől egészségesebb az "igazi" testvérénél:
-nem olajban,hanem sütöben sül
-maga a tészta sem tartalmaz zsiradékot
-fehér liszt mentes
-a teljes kiörlésű tönkölyliszt rostban gazdag
Most pedig lássuk a medvét!
Hozzávalók:
2 tojás
250 g natúr görög joghurt
10 dkg xilit
25 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
2 k.k sütőpor
2 dl tej
A hozzávalókat a leírt sorban összekeverjük. A sütőben használható fánk sütőt kivajazzuk. A sütőt előmelegítjük 165 fokra.

Ezt a tészta mennyiséget 2 adagban tudjuk kisütni ami 24 db fánkot jelent.
Belekanalazzuk a formába (3/4-ig töltjük) és 25-30 perc alatt megsütjük.
Porrá őrőlt xilittel,cukormentes házi barack lekvárral tálaljuk.
Első verzió,mikor még nem volt fánk sütőm:

Recept ötlet a Salatagyárból

Barackos dió torta nyers csokikrémmel


Végre egy recept amit 100%-ban elkészítettem úgy,ahogy Évánál találtam! Semmit nem változtattam rajta,úgy tökéletes ahogy van!
Spinning edzőnk szülinapjára összefogtunk a csajokkal,hogy megköszöntsük. Az ajándék torta elkészítése az én feladatom volt. Az ünnepelt szereti a csokit,az olajos magvakat,az aszalt gyümölcsöket,a vega és nyers ételeket,tehát ez a torta maximálisan megfelelt az elvárásoknak.
Hozzávalók :
Piskóta :
4 tojás
5 dkg dió
5 dkg zabpehely
3 ek xilit
1kk szódabikarbóna
Barackos krém
200g aszalt sárgabarack
Víz
Nyers csokikrém:
15 dkg datolya (friss,nem szárazra aszalt)
15 dkg dió
2 e.k kakaópor
8 dkg kókuszzsír
1 kk fahéj
Díszíteni:
1 tábla 70%-os csokoládé
A diót 24 órára beáztattam,majd kiszárítottam. Persze,ha sürgős,ez kihagyható. A zabpehellyel együtt megőrőltem. Hozzáadtam a szódabikarbónát is. A tojást szétválasztva a fehérjét felverjük habnak,a sárgáját habosra keverjük a xilittel. Felváltva forgatjuk bele a habot és a száraz keveréket. 8 szeletes tortaforma aljába sütőpapírt tettem,belekanaztam a tésztát és 175 fokos sütőben kb 35 percig sütöttem.
Rácson kihütjük és 3 lapra vágjuk.
A barackot előző este beáztattam annyi vízben ami ellepi. Összeturmixoltam és néhány kanál vízzel kenhetőre hígítottam.
A csokikrémhez a hozzávalókat összeturmixoltam és már kész is!
Nincs más hátra,mint összeállítani a tortát.
Lap-barack-csoki... Ez 3x. Majd az egész tortát körbekentem a csokikrémmel.
A barackra a csokit felkenni kissé nehéz feladat. (Legközelebb fordítva csinálom, a lapra a csoki kerül,utána a barack és a felső lapon nem lesz barack krém. )
A díszítéshez a csokoládét 1 e.k olajjal felolvasztottam. A torta tetejére kentem a felét,buborék fóliát nyomtam bele és hagytam megkötni. A fóliát lehúztam. A buborék fóliából a torta köré vágok egy csíkot,ami kicsi magasabb a tortánál. Az olvasztott csokit elkenem rajta és mikor még puha,de már nem folyik,a torta köré simítom. Megvártam,h megkössön és a fólia lehúzása után már kész is :-)