"S mind, amiket e szép sziget ,ételt-italt terem;
S mind, ami bor pezsegve forr ,túl messzi tengeren."

Arany János: A walesi bárdok

Aranygaluska NoCarb módra

Az igazira megszólalásig hasonlító aranygaluskát készítettem. Két alapvető különbség van mégis az eredeti és ez között :
Szénhidrát tartalma elenyésző ennek
Sokkal laktatóbb
Hozzávalók :
70g túró
3 tojás
50 g xilit 
60 g olv.kókuszolaj 
1 citrom reszelt héja 
0.5 dl tej
20 g élesztő 
10 g méz
90 g NoCarb rostmix 
Szóráshoz:
20g olv.kókuszolaj 
50g darált dió
40 g xilit 
Sodóhoz:(én nagyon sokat teszek rá)
6 dl tej
3 tojás sárgája 
1 e.k folyékony édesítő 
1 vaníliarúd
1 k.k. konjak liszt
A tejet a mézzel összemelegìtjük és az élesztőt belemorzsoljuk. Langyos helyen felfuttatjuk. A többi hozzávalót - a nedvesekkel kezdve- összekeverjük,majd az élesztős tejjel összegyúrjuk. Kb 20 percig hagyjuk langyos helyen pihenni. A diót összekeverjük a xilittel. A kókuszzsírt megolvasztjuk. Kb 15x15-ös tetsit kókuszzsírral kikenünk. A tésztából diónyi darabokat teszünk szellősen egymás mellé a tepsibe. Nem kell pontos geometriai alakzatokat formálni... Megkenjük az olvasztott  kókuszzsírral és megszórjuk a dióval. Ha maradt ki még tészta,a tetejére pakoljuk és ugyanúgy kenjük,szórjuk. 170 fokos sütőben kb 40 percig sütjük.
Sodóhoz a tejet elkeverjük a tojássárgájával,édesítővel,vanília kikapart magjaival és kis lángon,kevergetve felmelegítjük míg elkezd sűrűsödni. (Khmmm...ennyi tejjel nemigen látványos) Hozzáadjük a konjak lisztet,tovàbb kevergetve néhány percig még forráspont alatt tartjuk .
A galuskákat külön szedve,vaníliasodóval nyakon öntve tálaljuk.

Clafoutis liszt nélkül


NoCarb rostmix tesztelésem következő állomása ez a villámgyors és nagyon finom desszert. 5 perc alatt összedobható,a sütést kell csak kivárni.
Szénhidrát tartalma elenyésző,glutén mentes,rostban gazdag finomság.
Hozzávalók :
4 tojás
10 dkg xilit
6 dkg olvasztott kókuszzsír
2 dkg NoCarb rostmix
2 dkg tápióka keményítő
2 dl tejszín
0.5 dl tej (vagy lehet 2.5 dl tej,tejszín nélkül)
50 dkg cseresznye

A tojást kikeverjük a xilittel,hozzácsorgatjuk a kókuszzsírt. A rostmixet és a keményítőt simára keverjük benne,végül a tejet is hozzáadjuk.
Kerámia pite formát kikenünk vékonyan kókuszzsírral,beleöntjük a masszát és rászórjuk a magozott gyümölcsöt.
Langyos sütőbe toljuk. (A forróban elrepedne a forma)
170 fokon sütjük. Akkor jó,ha már nem remeg megmozgatva. Ez kb 30-40 perc.

Light almás pite


Egy maximálisan diétába illeszthető,bűntudat nélküli,gluténmentes süteményt hoztam ma . Az alap ötlet Szafitól származik. Mint általában,most is kissé változtattam a recepten a család ízlésére.
Hozzávalók :
250g túró
2 e.k tejföl
3 tojás
1 citrom reszelt héja
8 dkg xilit
1m.k szódabikarbóna
5dkg kókuszliszt
5dkg zabliszt
1 dl tej
Töltelék:
50 dkg alma (pucolva legyen ennyi. Ez kb 6-7 db)
1 k.k fahéj
1 púpos e.k utifű maghéj

A tészta hozzávalóit összekeverjük. Sűrű masszát kell kapni,ami kenhető.
Az almát mossuk,pucoljuk,magházát eltávolítjuk. Fahéjjal,maghéjjal összekeverjük.
Kicsi, 20x15 cm- es tepsibe sütőpapírt teszünk és a tészta felét belesimítjuk. Ráhalmozzuk az almát,majd a tészta másik felét. Kb 30 percig,180 fokon sütjük.
Elég magas lett,így valamivel nagyobb tepsiben is süthető.
Méltó helyettesítője a kalória bomba almás pitének!
"Megosztva a Szénhidrát mentes ételek tárháza és minden ami egészséges facebook csoportban is",
https://www.facebook.com/groups/482203331887150/