"S mind, amiket e szép sziget ,ételt-italt terem;
S mind, ami bor pezsegve forr ,túl messzi tengeren."

Arany János: A walesi bárdok

Rakott karfiol

 
Aki a karfiolt szereti, annak ez egy kiváló, viszonylag gyors és egyszerű étel. Én mindent szeretek ami karfiolos, ezt pedig különösen. A titka a sok bors és a fokhagyma.
Hozzávalók:
1 fej karfiol, kb 1 kg mindennel
60 dkg darált hús
2kanál fűszerpaprika
3 e.k olaj
2 tojás
2marék rizs
1 vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 nagy tejföl
Só, bors
Zsemlemorzsa,vaj a kikenéshez
A hagymát finomra vágva olajon megpároljuk, hozzáadjuk a darált húst amit fehéredésig kevergetve pirítunk. Ízesítjük sóval, jó sok borssal és a végén zúzott fokhagymával és piros paprikával. Eközben a karfiolt rózsáira szedjük, megmossuk és sós vízben félpuhára főzzük.
Kifőzzük a rizst, leszűrjük.
Egy tűzálló tálat vagy tepsit (normál méretű) kivajazunk és zsemle morzsázunk. Ezt Én minden rakott ételnél alkalmazom, mert finom "kérget" ad az ételnek.
A hús, ha már langyos, hozzákeverjük a rizst és a tojásokat. Kóstoljuk, ízesítjük, ha kell.
Tálba rétegezzük. Karfiol, hús, karfiol és a tetejére kenjük az egész doboz tejfölt. 180 fokon, felül pirítva kb fél óra alatt megsütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése